Coach Corner

Krönika December

Så här i årets sista månad vill jag beröra en riktig tungviktare  – Ansvar.

Suck, vad präktigt, kanske någon tänker.
Jag säger att detta ämne IS THE SHIT!
Jag går igång ordentligt runt det och det är min övertygelse att om fler människor på denna jord tog mer och bättre ansvar för fler områden än idag, skulle vi ha en otroligt mycket bättre värld.

Om vi tog större ansvar för vårt ekologiska avtryck hade vi inte haft den stora klimatförändringen som nu på riktigt skrämmer forskarna, som många politiker inte vill se och som många av oss vanliga individer inte riktigt förstått.

Om människan tog ett större ansvar för naturen skulle inte 70% av jordens arter av ryggradsdjur ha utplånats mellan 1970 och 2014 (Ja, det är tyvärr sant.)
Samtidigt har vi en befolkningsökning som redan passerat jordklotets hållbarhetskvot, hmm.

Om både ledare och folk ökar sitt medborgerliga ansvar och gör mer gott för sin omgivning, sprider mer kärlek än hat, mer demokrati, mer kunskapsmässig upplysning, mer trygghet och respekt. Vad skulle hända då? Ja kanske mindre krig och konflikter, kanske mindre korruption och maktmissbruk, kanske mindre kriminalitet och ojämlikhet m.m.

Om människor tar mer ansvar för humanism och tar avstånd från radikala och destruktiva ideologier och religioner hade vi kunnat ägna kraft åt, på riktigt, viktiga saker.

Okej, vi fattar men vad har det här med CrossFit att göra tänker ni?

Ja, resonemanget ovan skulle kunna fortsätta ett bra tag men vi tar oss ned till oss som individer genom en liknelse.
Ni vet hur instruktionen för syrgasmasker är på flyget, eller hur.
En vuxen tar på sig sin mask först för att sedan hjälpa barn eller gamla i sätet bredvid.
Den principen gäller även utanför flygplanet. Vi behöver ta ansvar för oss själva för att kunna ta hand om våra nära och kära eller vem som helst i vår omgivning.

D v s om vi raserar oss själva genom bristande ansvar utgör vi mer av en belastning än ett stöd för andra människor omkring oss, inte bra.

Det är viktigt att förstå att denna princip inte handlar om elitism eller att skuldbelägga de som inte är en blandning av Charlotte Kalla, Steve Jobs och moder Theresa, typ…
Vi föds helt enkelt med olika förutsättningar och utöver det genetiska arvet formas vi också av miljön.

I grunden är det därför ointressant vilken samhällsgrupp eller utbildningsnivå en person kan kopplas till, liksom materiell status eller upplevd hälsa hen innehar.  Alla kan ta ansvar, mer eller mindre, utifrån sin unika situation. Om man har det svårt är det också ens ansvar att be om hjälp.

Vi har alla fått en enorm gåva i form av ett (eller flera) liv. Ett mirakel som är det mest värdefulla vi kan tänka oss. Med det kommer också ett ansvar att förvalta det under den tid vi får tillgång till det (Det är i alla fall min uppfattning).

Enligt forskning i USA (vi ligger inte långt efter i Europa) kan dagens orsaker till dödsfall fördelas, i procent, mellan följande 5 områden:

 1. Livsstilsrelaterad ohälsa

Ex Hjärt/kärl sjukdomar, Diabetes 2, Tobak/Alkohol/Droger, fetma m.m.             70%

Summan av nedanstående:                                                                                                  30%

 1. Olyckor och våld
 2. Bakterier och virus
 3. Genetiska sjukdomar
 4. Förgiftning

När det kommer till de medicinska kostnaderna för samhället så upptar den första gruppen 86% och den andra 14%.

Det finns många komplexa bakomliggande orsaker i ett samhälle men återigen, varje levande individ har ansvar för sitt eget liv och sina dagliga val som leder i sämre eller bättre riktning.
Vårt samhälle lägger 86% av våra ekonomiska vårdresurser på sådant som i mångt och mycket är produkten av människors dagliga val, d v s livsstil. Utöver pengar så kan ni tänka er vad kostnaden är i personligt lidande för både insjuknade och närstående.

Här borde finnas en enorm utvecklingspotential. Utbildning i hur man håller sig så frisk som möjligt, både fysiskt och psykiskt borde vara ett viktigt ämne i skolan. Vad är höga betyg värda om eleven mår dåligt av ångest eller av stillasittande och rubbad dygnsrytm? (Lägg till överkonsumtion av energidryck etc.)

Vi har, trots mycket kritik och vissa systemfel, en fantastisk sjukvård i vårt land, när den väl levereras. Tänk om vi var lika duktiga på att jobba förebyggande. Att vårda och stärka det friska! Att hindra och försvåra sjukdom istället för att vänta till den har etablerat sig.

Det finns många företag och organisationer som har insett värdet av friskvård, och då menar jag inte bara att ge pengar till gymkort, utan verkligen anstränger sig för att skapa en frisk och hållbar arbetsmiljö samt därigenom en välmående och produktiv personal. Alla är vinnare på det.

Utanför arbetet är individens privata livsstil en stor påverkande faktor för hälsa eller ohälsa, som vi redan konstaterat. Livsstil omfattar väldigt mycket. Från sociala kontakter, stress, mat, sömn, tobak, alkohol, fysisk aktivitet m.m.

Det ni gör som tränar; ständigt varierad, funktionell träning med intensiva inslag och som ökar er arbetskapacitet inom ett brett spektra av rörelser, tider och belastningar, (Definitionen av CrossFit) det är att ta en del av ansvaret för er livsstil.

Ansvaret att inte låta fysisk inaktivitet göra er sjuka.

Så länge ni balanserar i träningens konstruktiva zon, med ett sunt förhållningssätt till kropp och prestation, då kan ni också vara hälsosamma och goda förebilder.

Tyvärr figurerar många bekräftelse-beroende och i mina ögon sämre förebilder på f f a sociala medier. Vissa av dem har ett mycket tydligt fokus på utseende och desto mindre på funktion. Det är tyvärr inte helt ovanligt i träningsvärlden att individer med sargad självbild driver sig till extrema beteenden. Ortorexi, ätstörningar, doping och omotiverade skönhetsoperationer är allt för vanliga symtom. Tragiskt nog kan ytan se attraktiv för unga betraktare men det representerar inte hälsa.

Jag vill framhäva det mindre extrema, det sunda och hållbara. Det friska och starka. Inte lika uppseendeväckande och ”Likestorm”-skapande men som sänder ett ansvarsfullt budskap till omgivningen.

De som borde vara de stora förebilderna i samhället och framförallt för våra unga, det är sådana som många av er.
Sådana som tar ansvar för sin hälsa på både ett socialt, psykiskt och fysiskt plan. Som tänker långsiktigt och hållbart. Som tänker funktion och välmående före utseende och status.

Det vill säga ni som:

 • Vårdar sin själ och är vän med sig själv.
 • Är ödmjuk, vänlig och hjälper andra.
 • Ser, känner och upplever det roliga, sköna, vackra och härliga i livet.
 • Ger kroppen bränsle och näring för att hålla sig frisk och stark men utan övervikt.
 • Ger sig själv 8-9 tim sömn per natt.
 • Har en kondition som håller hjärnan skärpt hela dagen och som krossar våra Cardio-pass på onsdagar.
 • Kan hantera sin kroppsvikt i de flesta situationer som klättra, dra, trycka, kliva, hoppa springa m.m.
 • Kan lyfta motsvarande sin kroppsvikt från marken upprepade gånger utan risk för sig själv.

Det här är CrossFit på riktigt för mig och jag ser det förverkligat hos många av er dagligen.

Vi som coacher kommer att jobba på lika hårt som innan i vår uppgift att stötta er till att bli eller förbli ansvarsfulla förebilder.

Sporten CrossFit och prestationer av olika slag kan vara väldigt inspirerande och motiverande för många utövare. Vi tycker att en nybörjare som ex vill gå ner 10 kg och slippa ryggont har lika stort värde som en mångårig tävlingsatlet och tvärt om.

Oavsett nivå så viker vi dock aldrig från vår ambition att leverera en hälsosam, hållbar och seriös tillämpning av CrossFit. Det tycker vi är vårt ansvar.

Det här temat kommer säkert att beröras mer framöver och då kanske i mer konkreta detaljer.

Varför vi ständigt påminner er om ”Rak rygg”, ”Knä ut”, ”Bröst upp”, ”Tummen runt stången”, ”Huvudet neutralt” etc. etc.  : )

Till dess har vi en Jul och nyårs-helg att avnjuta.

Jag önskar er en balanserad Julledighet med mycket kärlek och samvaro.
Kasta bort den s.k. julstressen och strunta i onödiga måsten.
Rör på er varje dag och njut av mer sömn än vanligt!

Det är ni som har ansvaret ; )

God Jul & Gott Nytt År!