Vad är CrossFit?

CrossFit är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet. Syftet är att utveckla en ökad arbetskapacitet inom ett brett spektra avseende tider, belastningar och intensitet.

Människans värld är full av rörelser. Vi utför rörelser som att gå, stå, lyfta, trycka, dra, klättra, kasta och springa helt naturligt. Vi har gjort detta sedan urminnes tider. De är en del av vår design. Det är dessa naturliga rörelser som ligger till grund för övningarna som inkluderas i CrossFit-träningspass.

CrossFit hämtar sin inspiration från vitt skilda områden som gymnastik, konditionsidrott, tyngdlyftning, och styrkelyft. Detta är en av anledningarna till att träningsmetoden resulterar i en otroligt komplett och allsidig fysik.

Alla övningar kan anpassas efter individens förmåga genom mindre vikt, reps, varv eller justering av rörelsen i sig.

Variationen av övningar är central. Passen varieras med tid och olika övningar: tunga lyft, lätta lyft, kroppsviktsövningar, många eller få antal repetitioner, löpning, rodd, hopp, simning m.m. Allsidighet är nyckelordet.

”Our specialty is not specializing. Combat, survival, many sports, and life reward this kind of fitness and, on average, punish the specialist.
– Coach Greg Glassman, Founder of CrossFit

En central del av CrossFit är att övningarna ofta utförs mot klockan. Antingen ett givet antal övningar så snabbt som möjligt. Eller en given tid under vilken du skall utföra så många rundor du kan av ett visst antal övningar. Detta gör att du hela tiden kan se framsteg och tävla med dig själv eller en kompis. Du får svart på vitt varje pass hur du utvecklas! Den intensiva delen av ett pass är sällan längre än 30min, ofta kortare. Passet i sin helhet består också av uppvärmning, teknik, styrka och rörlighet. Alltsammans är programmerat för att inrymmas på en timma.

Storleken på gruppassen (max 15 st) skapar en närhet mellan coachen och gruppdeltagarna som möjliggör bra feedback och pepp under hela passet. Du får den individuella coachingen som en personlig tränare erbjuder samtidigt som du får energin från övriga deltagare som ett vanligt gruppass erbjuder. Den kombinationen gör att träningen blir ännu roligare och ännu effektivare.

Spelar ingen roll om du är ung eller gammal, stor eller liten, vältränad eller otränad. Funktionell träning är nåt som vi ALLA kan utföra och ha nytta av. CrossFit ger fantastiska resultat och är byggstenarna för Din framtida hälsa.